3. møde: Dansk Ekspeditionshistorie

Dansk Ekspeditionshistorie

*ARRANGEMENTET ER AFLYST*

Det er med glæde at kunne invitere til selskabets 3. møde - det traditionsrige ’julemøde’ - i samarbejde med Nationalmuseet.
 
Vi fastholder muligheden for fysisk fremmøde for selskabets medlemmer. Desværre må vi dog aflyse den efterfølgende reception som følge af COVID-19 restriktionerne. 

Tid: Onsdag d. 16. december, 2020. Dørene åbner kl. 18:45. Da der vil være deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen, skal alle være på plads senest kl. 19:15.
Sted: Nationalmuseets festsal, Ny Vestergade 10, 1479 København K.
Tilmelding: Til dette møde er en bindende tilmelding nødvendig som følge af et begrænset antal pladser i Nationalmuseets festsal. Som medlem af Geografisk Selskab kan du tilmelde dig til fysisk fremmøde ved at anvende følgende formular:  https://kdgs.nemtilmeld.dk/4/ 

Pladsreservation sker efter først-til-mølle princippet, og din tilmelding vil blive bekræftet på mail. Der vil være mulighed for tilmelding på en venteliste, hvis arrangementet skulle være fuldt booket. 

Om julemødet:
Aftenens program vil bestå af syv små foredrag. Foredragsholderne er kapitelforfattere til det kommende trebindsværk om Dansk Ekspeditionshistorie.

  1. Christian Sune: Introduktion til Dansk Ekspeditionshistorie, 400 års opdagelse.
  2. Anne Haslund: Alle ekspeditioners moder? Carsten Niebuhrs Arabiske Rejse 1761-1767. 
  3. Mille Gabriel: Botanik i revolutionens skygge - Frederik Liebmanns botaniske rejse til Mexico 1841-43.
  4. Peter Toft: Mænd og minder - spor af Danmark-Ekspeditionen. Sporene som ekspeditionen, og tabet af Hagen, Mylius-Erichsen og Brønlund, satte hos de øvrige deltagere og i vores kollektive erindring i form af medaljer, monumenter og jubilæer.
  5. Jens Fogh: 1. Danske Pearyland Ekspedition og kortlægningen af Grønlandskortets sidste ’hvide pletter’. Med Dansk Pearyland Ekspeditions ’forekspedition’ i 1947, og efterfølgende oprettelse af Brønlundhus i 1948, åbnedes døren til Peary Land, der først derefter lod sig udforske gennem længerevarende indsatser af videnskabsfolk.
  6. Ole Høiris: Jagten på det oprindelige. Med Danmarks første professor i antropologi, Johannes Nicolaisen, på ekspedition og feltarbejde. En kort redegørelse for sammenhængen mellem ekspedition og feltarbejde, og hvad, der drev Nicolaisen til det nordligste Skandinavien, de fjerneste bjerge i Sahara og de fjerneste egne af junglen i Sarawak.
  7. Christian Hvidtfelt Nielsen: De tre Galathea-ekspeditioner repræsenterer en stolt dansk tradition for samarbejde mellem regering, flåde og videnskab. Med Galathea-ekspeditionerne har Danmark forfulgt både nationale og videnskabelige interesser – og med de seneste to Galathea-ekspeditioner, i henholdsvis 1950-52 og 2006-7, også plejet hensynet til videnskabens offentlighed gennem samarbejde med medierne.

Vi vil i år desuden livestreame og optage foredragene åbent for alle. Du kan livestreame foredragene her: https://www.facebook.com/events/441449406855164 

Den officielle plakat for årets julemøde kan findes her.